Ha először rendel, olvassa el ezt!

A hétfői ebédtől indul a Smartfood menü! – DÉLELŐTTI SZÁLLÍTÁS ESETÉN
A menücsomagot reggel 8 és 13 óra között szállítjuk. Előre nem tudjuk megmondani, pontosan mikor érkezik a futárunk, ez minden héten változik a megrendelések szerint. Mivel a hétfői reggeli és tízórai nem érkezne meg mindenkihez időben, ezért egy-egy csomag aznap ebédtől másnap tízóraiig tartalmazza az ételeket. Tehát hétfőn a reggeliről és a tízórairól önnek kell gondoskodnia. A pénteki csomagban szállítjuk ki a szombati reggelit és tízórait – így lesz teljes a heti menü.
A hétköznapi menüt rendelőknek a rendelés pillanatában bekerül a vásárlói fiókjukba a RENDELÉSEK mappába egy pdf file, amely tartalmazza a javasolt hétvégi menüt receptekkel, anyagkiszabattal szombat ebédtől hétfőn tízóraiig. Ez alapján el tudja készíteni a hétfői reggelijét és tízóraiját. Az étlapok természetesen napi bontásban tartalmazzák az ételeket.

A Smartfood menüről

Mi a Smartfood életmódváltó menü?

A napi ötszöri étkezést tartalmazó életmódváltó étrendet a legkorszerűbb, evidence based orvostudományi alapelvek szerint állítja össze Dr.Takács Hajnalka dietetikus, a Smartfood szakmai vezetője.
Mivel a fogyókúrás étrendi protokoll szerint hölgyek számára a javasolt napi energiabevitel 1200-1500 kalória között mozog, a hétköznap házhoz szállított menük , illetve a hétvégére tervezett ételsor is napi 1300-1400 kalória közöttiek, 140 g CH-t tartalmaznak. Az 1300-1400 kalória egy ülő életmódot folytató, alacsony fizikai aktivitású hölgy számára biztosítja az egyenletes fogyást, melynek mértéke heti szinten 0,5-1 kg. Természetesen az egyéni szükségletek eltérőek lehetnek ülő, illetve aktív életmód esetén.
A Smartfood menü minden élelmiszert, nyersanyagot tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van és nincsenek benne speciális alapanyagok. A titok a tűpontos adagolásban, a kiegyensúlyozottságban és a szélsőségektől mentes étrendben rejlik.
Az ételek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, a szükséges édesítés energiamentes édesítőszerrel történik. A felhasznált liszt és pékáru teljes kiőrlésű gabonából készült. Az ételek glutént, tejcukrot, tejfehérjét tartalmaznak. Az ételek nem mentesek allergénektől, de ezeket a szabályozásnak megfelelően feltüntetjük az étlapon.

Mit jelent, hogy a Smartfood menü evidence based elvek szerint kerül összeállításra?

Az evidence based jelentése az, hogy tudományos bizonyítékon alapul. Tehát az étrendtervezés olyan módon történik, hogy az megfelelő tudományos bizonyítékkal alátámasztható legyen. A menü kialakításánál alapvető szempont a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által készített táplálkozási ajánlás (Okostányér®) figyelembe vétele, valamint a nemzetközi szakirodalom folyamatos eredményeinek alkalmazása, adaptálása. 

Lehet-e fogyni a Smartfood menü fogyasztásával?

Igen, lehet!

A fogyókúrás étrendi protokoll szerint hölgyek számára a javasolt napi energiabevitel 1200-1500 kalória között mozog. 

Ezért a hétköznap házhoz szállított Smartfood menük napi 1300-1400 kalória közöttiek. Ez a kalóriamennyiség egy ülő életmódot folytató, alacsony fizikai aktivitású hölgy számára biztosítja az egyenletes fogyást. A Smartfood menü segítségével a tapasztalatok szerint heti szinten 0,5-1 kg fogyás érhető el.

Természetesen az egyéni szükségletek eltérőek lehetnek ülő, illetve aktív életmód esetén.

Férfiak számára a fogyókúrás energiatartomány 1500-1800 kalória közötti. Egy aktívabb életet élő férfi számára fogyást eredményez az 1800 kalóriás menü. Annak a férfinak, aki ülő életmódot folytat, de eddig 3000-4000 kalóriát is elfogyasztott, az energiadeficit miatt az 1800 kalóriás menü fogyást fog eredményezni.

Az étrend kezdők számára mozgás nélkül is működik, a fogyás beindul. Később a hatékonyság fokozása, valamint a szív- és érrendszer egészsége érdekében heti 5x minimum 30 perces kardio jellegű mozgás (futás, úszás, biciklizés, aerobik, stb.) ajánlott!

Mi a különbség az 1400 kalóriás és 1800 kalóriás menü között?

Az 1400 kalóriás menü hölgyeknek készül. A fogyókúrás étrendi protokoll szerint a számukra  javasolt napi energiabevitel 1200-1500 kalória között mozog, ezért a menük napi 1300-1400 kalória közöttiek. Ez a kalóriamennyiség egy ülő életmódot folytató, alacsony fizikai aktivitású hölgy számára biztosítja az egyenletes fogyást.

Az 1800 kalóriás menü férfiak számára készül. Az ételsor hasonló az 1400-as menühöz, de a szükséges kalóriamennyiséget az ebédhez készült levessel, illetve a reggelihez és vacsorához az alapanyagok megnövelt mennyiségével biztosítjuk.

IR-esek (inzulinrezisztenciával küzdők) fogyaszthatják-e a Smartfood menüt?

Ajánlott-e inzulinrezisztenciával küzdők számára a menü?
Igen.
IR-esek számára a cél az ételek lassú felszívódásának biztosítása, a glikémiás index csökkentése, mely a menü összeállításakor az egyik legfőbb szempont.
Hogyan érjük el az említett szempontok szerinti célt?

-a hozzáadott cukor helyettesítésével

-a teljes kiőrlésű, durum termékek felhasználásával

– az értékes gabonafélék, zöldség, gyümölcsök megfelelő mennyiségének biztosításával (mert a rosttartalom csökkenti a GI-t)

– az alapanyagok gondos válogatásával (light mascarponével krémesítjük a desszertet, hogy a zsírtartalom csökkentse a GI-t, de hogy túlságosan zsíros se legyen, light terméket használunk)

– az étkezésének pontos megtervezésével (nincs önmagában gyümölcs vagy keksz, azok felszívódását lassítani kell, ezért szerepel chiamag, vagy mandula, vagy mák az uzsonnákban).

IR-esek számára általában a szénhidrátbevitel mérséklésére is szükség van. Ezt a menüben a grammra meghatározott és aztán kimért alapanyagok biztosítják.

Tévhit, hogy nem ehet gyümölcsöt az IR-es, a cukorbeteg,  a fogyni vágyó! A titok abban rejlik, hogy ha lassítjuk a felszívódását a gyümölcsben levő szénhidrátnak, és nem visszük túlzásba a mennyiséget, nem lesz gond!
Ezért van nálunk túrós-gyümölcsös palacsinta, mandulába forgatott túrógombóc gyümölccsel, mákos meggyes puding, kókuszos almás csokis zabkeksz.

Semmiről sem kell lemondanod, étkezz okosan!

Gyermekek fogyaszthatják-e a Smartfood menüt?

Túlsúlyos, elhízott gyerekek számára javasolt diétának megfelel a Smartfood napi 1400 kalóriás menüje, sőt egyes ajánlások még ennél is jobban megszorítják a napi energiabevitelt túlsúlyos és elhízott gyerekek étrendi kezelésénél.
Aktív életmódot folytató, normál tápláltsági állapotú gyermekeknél életkoronként és nemenként változik a napi energiaszükséglet, melyet itt tud könnyedén kiszámítani: https://www.okostanyer.hu/energiaigeny-kalkulator-es-elelmiszer-adagolasi-utmutato/ A menüben levő ételek viszont abszolút beilleszthetők az étrendjükbe, ám az kiegészítésre szorul.

Mit tartalmaz a Smartfood menü?

A Smartfood menü változatos, kiegyensúlyozott tápanyageloszlás jellemzi. 

Az ételek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, a szükséges édesítés energiamentes édesítőszerrel történik. A felhasznált liszt és pékáru teljes kiőrlésű gabonából készül. Az ételek glutént, tejcukrot, tejfehérjét tartalmaznak.
Az ételekben nincsenek speciális alapanyagok, mesterséges ízfokozó, étrendkiegészítő.

Az ételeknél megadott tápértékadatok átlagos értékek, gyártótól, alapanyagtól függően kis mértékben eltérhetnek.

A napi Smartfood menü kb. 700 – 1200 g zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz. Lehetőség szerint az évszaknak és az idénynek megfelelő alapanyagokat használunk.

Tartalmaz a Smartfood menü glutént, tejterméket és halat?

Igen.

Az ételek nem mentesek allergénektől, de ezeket a szabályozásnak megfelelően feltüntetjük az étlapon.

Milyen lisztet használnak a Smartfood menü készítéséhez?

A felhasznált liszt és pékáru teljes kiőrlésű gabonából készül. Főként  tönkölylisztet, durumlisztet, grahamlisztet és zablisztet használunk.

Milyen édesítőszert használnak a Smartfood menük készítése során?

Az ételek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, a szükséges édesítés energiamentes édesítőszerrel történik.
Tudni kell, hogy természetes édesítő csak az a cukor ami a zöldségben, gyümölcsben, gabonában megtalálható, illetve ha magával a stevia levelével édesítünk. Minden más iparilag, többnyire keményítőből előállított édesítő. A xilit energiatartalma 60%-a a cukorénak és a szénhidráttartalma hasznosul, az eritrit hűsítő ízt ad a szájban sokaknál utóízként és bélrendszeri panaszokat okozhat nagyobb mennyiségben, ezért mi szacharin és ciklamát alapú édesítőszert használunk.

Szükség van-e vitamin pótlására, különösen a téli időszakban?

A D-vitamin szükségletünket sajnos nem tudjuk étrendileg fedezni és a napsütéses órák csökkenésével télen alacsonyabb lehet a D-vitamin szintünk. A hazai állásfoglalás szerint D vitaminból felnőttek számára napi 1500-2000 NE pótlás lehet szükséges. Elhízott felnőttek szükséglete 3000-4000 NE.

Ha a menü mellett szokott tejeskávézni (max. 2 dl tej/nap), a kálciumszükséglete fedezve van a menüvel. Ha nem fogyaszt semmilyen tejterméket pluszban, alacsony kálciumtartalmű étrendkiegészítő lehet szükséges.

Férfiak számára a menü elegendő vasat tartalmaz, ám nők számára magasabb a szükséglet. Ha tartósan, hónapok óta fogyasztja a menüt, vastabletta fogyasztása lehet javasolt. Ahhoz hogy elegendő vas kerüljön a hölgyek szervezetébe, sokkal több élelmiszer elfogyasztására lenne szükség ami akadályozná azt hogy a fogyókúrás alapelveknek megfeleljünk és a súlyunkat tartsuk. 

Minden más étrendkiegészítő csak akkor szükséges, ha bizonyított hiányállapot van belőle. A menü tartalmazza azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyekre szükségünk van az egészséges működéshez.

A menü minimális halfélét tartalmaz és olajos magvakból, egyéb zsírforrásokból is csekély mennyiségűt, hogy tartani tudjuk a csökkentett kalóriatartalmat. A többszörösen telítetlen zsírsavak szív- és érrendszert védő hatása miatt omega 3 halolaj fogyasztása javasolható.

Mi van a Smartfood menü egy napi csomagjában?

A Smartfood menü csomagjába az aznapi ebéd, uzsonna és vacsora, valamint a másnap reggeli és tízórai kerül. Tehát a heti menü hétfői napon az ebéddel indul és a szombati tízóraival zárul.
Az étlap tartalmazza a hétfői napra javasolt reggelit és tízórait, ezt azonban a megrendelőnek szükséges beszereznie és elkészítenie.
A menü a szombati reggelivel és tízóraival lesz teljes, amelyet a pénteken szállított csomag tartalmaz.

Miért a hétfői ebédtől indul a Smartfood menü - délelőtti szállítás esetén?

Mivel a menücsomagot reggel 8 és 13 óra között szállítjuk, a hétfői reggeli és tízórai nem érkezne meg mindenkihez időben. Ezért egy-egy csomag aznap ebédtől másnap tízóraiig tartalmazza az ételeket. A pénteki csomagban szállítjuk ki a szombati reggelit és tízórait – így lesz teljes a heti menü.

Hogyan kapom meg a heti menühöz járó hétvégi recepteket?

A hétvégi, étrendet és recepteket tartalmazó pdf file-t a vásárlói fiókjában a RENDELÉSEK menüpont alatt találja, innen tudja letölteni.

Van-e lehetőség csak ebéd rendelésére?

Nincs.

A Smartfood menü koncepciója az, hogy a megtervezett, teljes napra összeállított és kiszámolt tápanyag- és ételmennyiség fedezi a Smartfood koncepciója szerinti napi enerrgiaszükségletet. Ez biztosítja a fogyást és a tápanyagok kiegyensúlyozott bevitelét. 

Van-e lehetőség hétvégi menü rendelésére?

Igen, 1400 és 1800 kalóriás menü is rendelhető hétvégére. Ezt az ételcsomagot pénteken szállítjuk ki.
Kérjük, hogy az ételeket lehetőség szerint tegye át porcelán vagy műanyag edénybe, mert a papírcsomagolás 48 órán át átázhat.

A Smartfood menü megrendelése

Hogyan lehet megrendelni a Smartfood menüt?

A Smartfood menüt webshopban, a www.smartfood.hu/uzlet

oldalon lehet megrendelni. A vásárló adatai beírásával vásárlói fiókot hoz létre, ahol lehetőség van számlázási és szállítási cím beírására is. Az űrlapon a megjegyzés rovatban jelezheti kéréseit, kiegészítő információkat adhat pl. a szállítással kapcsolatban. A vásárlói fiókban megtalálhatók a hétvégi menüt tartalmazó letölthető pdf-ek. A vásárló az adatait bármikor megváltoztathatja.

 

Fizethetem-e a menüt a futárnál?

Nem. A Smartfood menüt kizárólag a webshopban lehet megrendelni. Fizetés csak bankkártyával lehetséges.

 

Mennyibe kerül a Smartfood menü?

Az 1400 kalóriás, napi 5 étkezést tartalmazó ötnapos (hétköznapi) menü ára: 26.675 Ft.

Az 1800 kalóriás, napi 5 étkezést tartalmazó ötnapos (hétköznapi) menü ára: 29.825 Ft

A napi 2 étkezést, ebédet és vacsorát tartalmazó ötnapos (hétköznapi) menü ára: 19.550 Ft

A hétvégi menü díja az 1400 és 1800 kalóriás menü napi árának megfelelően kerül kiszámításra.

Házhozszállítási díj: 889 Ft / nap / menü
A menük ára nem tartalmazza a szállítási díjat, ez megrendeléskor kerül felszámításra.

Lehet-e SZÉP kártyával fizetni?

Igen, OTP SZÉP kártyával megvásárolható a havi menü (4 hétre, a hétköznapokra szóló) termékünk. Más SZÉP kártyás fizetésre is hamarosan lesz mód.

A Smartfood menü szállítása és csomagolása

Hová lehet rendelni Smartfood menüt?

Budapest teljes területére, Pest, Komárom-Esztergom és Fejér megye meghatározott településeire szállítunk. A szállítási terület folyamatosan bővül, az aktuális lista itt található: https://smart-food.hu/szallitasi-terulet/

Mikor szállítjuk a Smartfood menüt?

A Smartfood menüt Budapesten és környékén hétfőtől péntekig 8.00 és 13.00 óra között szállítjuk. Komárom-Esztergom, illetve Fejér megyébe jelenleg szintén a délelőtti órákban szállítunk. Az aktuális szállítási területhez tartozó települések listája ide kattintva található.

Hogyan történik a Smartfood menü kiszállítása?

Az ételcsomagokat futáraink szállítják házhoz a megrendeléskor megadott szállítási címre, ahol átadják a csomagot a megrendelőnek. Ha a címen nem tartózkodik/nem nyit ajtót senki, telefonon keresik a megrendelőt és egyeztetik vele az átadás alternatív lehetőségét.
Amennyiben a megrendelő személyesen nem tudja átvenni a csomagot, megoldható a csomag védett helyen történő elhelyezése, de ezt a megrendelőnek előzetesen írásban kell jeleznie vagy a futárral szóban egyeztetnie. Az ételcsomag átadását, illetve elhelyezését követően sem a futár, sem az ételeket készítő konyha nem vállal felelősséget az ételek minőségéért és a csomag épségéért.

Van-e lehetőség a Smartfood menü szállítását adott idősávba kérni?

Nincs. A Smartfood menüt 8.00 és 13.00 óra között szállítjuk, ennél pontosabban sajnos nem tudjuk előre jelezni az időpontot. 

Lehet- e a Smartfood menüt több szállítási címre kérni? Lehet-e a szállítási címet módosítani?

Igen.
Megrendeléskor a MEGJEGYZÉS rovatba kérjük beírni, hogy mely napon milyen címre kéri a szállítást. Ha hét közben változik a cím, kérjük, hogy a módosítást a tárgynapot megelőző nap 10.00 óráig legyen szíves emailben elküldeni: info@smart-food.hu. Az emailbe legyen szíves beírni, hogy mely címről milyen címre kéri a módosítást.

Mit tegyek, ha 13.00 óráig nem érkezett meg a futár?

Futárainknak 13.00 óráig meg kell érkezniük az ételcsomaggal, azért, hogy Ön időben elfogyaszthassa az ebédet. Amennyiben a futár előreláthatóan késni fog – például forgalmi dugóba került – , értesíti Önt telefonon.
Ha mégsem érkezne meg Önhöz a menü 13.00 óráig, kérjük minél hamarabb jelezze telefonon: 20/9210911.

A Smartfood menü csomagolása

Az ételeket 90%-ban környezetbarát, komposztálható, újrahasznosítható vagy lebomló papír, illetve műanyagdobozba csomagoljuk. Ha előreláthatólag 24 órán túl tárolja az ételeket, javasoljuk, hogy tegye át azokat jól záródó műanyag vagy porcelán edénybe.

Hasznos tanácsok

Mennyi időnként érdemes a testsúlyt megmérni?

Hetente egy alkalommal javasolt a testsúlyt ellenőrizni.

A súlymérést ébredést követően, a mellékhelység meglátogatása után és ruha nélkül érdemes elvégezni.

Hány órakor kell a Smartfood menüt elfogyasztani?

A reggeli javasolt időpontja: ébredést követő egy órán belül. 

Az ebéd ideális időpontja: 11.00-13.00 óra között van.

A vacsora 18.00-19.30 között fejeződjön be. 

Az étkezések között 4 óránál több idő ne teljen el.

Mennyi folyadékot kell fogyasztani?

Nők számára 2 liter, férfiak számára 2,5 liter – elsősorban – víz, ásványvíz fogyasztása szükséges naponta. Az átlagosnál intenzívebb fizikai aktivitás, sport esetén a mennyiséget emelni kell fél – 1 literrel.
A megadottnál kevesebb folyadék fogyasztása esetén a súlycsökkenés lelassul vagy stagnálhat.

Mit tegyek, ha a Smartfood menü kevés, éhes vagyok a menü fogyasztása után?

3-4 nap után hozzászokik a szervezet a kisebb adagokhoz. Sajnos a gyomornak kicsit össze kell szűkülnie. Mivel az agyban közel van egymáshoz a szomjúságért és az éhségért felelős terület, gyakran a szomjúságot azonosítjuk éhségként, ezért először érdemes inni. Ha egy nagy pohár folyadék elfogyasztása után 5-10 perccel még mindig éhes és érzi is, hogy korog a gyomra, akkor valóban éhségről beszélhetünk. Törekedjen arra, hogy legalább 2-2,5 óra teljen el a két étkezés közt, így nem fog pluszban mást enni.
Ha vacsora után éhes (nem az „úgy ennék” érzés, hanem éhség!), fogyaszthat meleg gyümölcsteát, ami a hőmérséklete miatt is segíti ellensúlyozni az éhségérzetet. Ha még mindig nagyon éhes, egy szelet sovány sonka/sovány sajt friss zöldségfélével (ez akár 10 dkg lehet) még beleférhet .

Mindent betartok, sokat iszom, edzeni is elkezdtem, most mégse fogyok, mi lehet az oka?

 Ha az előző héten fogyott szépen, természetes, hogy lelassul, esetleg megáll a fogyás, ahogy a kezdeti sokk után próbálja megőrizni az egyensúlyt a szervezet. Ha eleget alszik, eleget iszik, az étrendet betartja, paradox módon az edzés is okozhatja, hogy kg-ban nem fogy. Biztos, hogy a formája karcsúbb lesz, bármit is mutat a mérleg. Ne aggódjon, előbb-utóbb a mérleg is mutatni fogja a változást!

Kicserélhetem- e a Smartfood menüben azt az ételt, amit nem szeretek?

Zöldséget, gyümölcsöt szabad cserélni, de csak a megadott mennyiségben. 

Az étkezéseket nem szabad felcserélni egymással.

A gabonaipari termékek (kenyér, zsemle, kifli,liszt) fajtája (graham/rozs, teljes kiőrlésű, stb.) szabadon választható, de fontos a megadott mennyiség!

Ha valakinek valamelyik kisétkezés (tízórai, uzsonna) problémás – pl. nem szívesen fogyasztja valamelyik összetevőjét – örök alternatívaként szolgálnak a következők: 

  • házi gyümölcsjoghurt (2 dl)
  • gyümölcsös túrókrém (5-10 dkg túró)
  • gyümölcs sajttal (1 db gyümölcs vagy 10 dkg bogyós gyümölcs 2 szelet sajttal)
  • gyümölcs magvakkal (20 g mag –  olyan napokon javasolt, amikor más mag vagy kókuszreszelék, tehát jellemző zsírforrás nincs)
  • gyümölcsös puding (házilag készítve, hozzáadott cukor nélkül)
  • gyümölcs hozzáadott cukortól mentes müzliszelettel
  • zöldfűszeres, zöldséges túrókrém (5-10 dkg) zöldséghasábokkal (minimum 10 dkg)
Lehet-e kávét inni?

Naponta 3-4 presszó kávénál nem javasolt többet fogyasztani, melyhez az összes tejmennyiség az étrendben szereplőn felül 2 dl lehet.

Lehet-e gyümölcslevet inni?

A napi szükséges folyadékmennyiség minimum(!) 2 liter nőknek, 2,5 liter férfiaknak! Ennek legnagyobb része víz legyen, de egy-két pohár energiamentes üdítő beleférhet.
A 100%-os gyümölcslevek természetes cukortartalmával és energiatartalmával viszont számolni kell, ezért ezeket inkább mellőzze. Sporttevékenység előtt, gyors energiaforrásként jöhet szóba, de pl. reggeli folyadéknak kevésbé ajánlott.

Kell-e sportolni a Smartfood menü fogyasztása mellett ahhoz, hogy fogyjak?

Az étrend kezdők számára mozgás nélkül is működik, a fogyás beindul. Később a hatékonyság fokozása, valamint a szív- és érrendszer egészsége érdekében heti 5x minimum 30 perces kardio jellegű mozgás (futás, úszás, biciklizés, aerobik, stb.) ajánlott!

Mikor sportoljak? Hogy igazítsam az étkezésekhez az edzést?

Az étrend úgy van összeállítva, hogy rendszeres fizikai aktivitás nélkül is segítse a fogyást. Ha valaki aktívan sportol (45-60 perc intenzív testmozgás=közben már összefüggő mondatokat nem tudsz mondani, kutyasétáltatás nem ide tartozik!), akkor a következő linkben leírt szabályok érvényesek.
Részletesen itt olvashat a sportoláskor ajánlott étkezésekről: https://dietetikusod.hu/eleg-inni-vagy-enni-is-kell-edzes-elott/

https://dietetikusod.hu/mikor-potolj-feherjet/

 

Van még kérdése? Írja meg!